• +47 55 300 600
  • post@ogarkitekter.no
Arkitektur | Interiørarkitektur | Plan

Kalfaret brygghus

Ombygging av verneverdig fabrikklokale

Hansa Bryggeri sine gamle lokaler på Kalfaret i Bergen har gjenoppstått i ny drakt i form av leilighetskompleks, kontorer, utdannelsesinstitusjon og ikke minst restaurant, selskapslokale og opplevelsessenter. Sistnevnte konsept omfatter en ombygging av Brygghuset, Maskinhuset og Fyrhuset fra begynnelsen av 1900-tallet, og er et tilbud til bedrifter og privatpersoner om å oppleve Hansa sin historie i de gamle fabrikklokalene, ha kurs og konferanser, i tillegg til å innta et bedre måltid med spesialbrygget øl til.

I prosessen har det vært viktig å beholde mest mulig av sjelen i de gamle byggene. Hansahallen i andre etasje var opprinnelig et påkostet produksjonslokale med marmor på veggene og store kobberkjeler midt i rommet. I dag pryder Axel Rolfsens Per Gynt-freske – som ble flyttet fra administrasjonsbygget - hele bakveggen. Veggene ellers er delvis dekket av tykke velourgardiner i okerfarge, og nye møbler i mahognybeiset tre trukket i turkis og brunt ullstoff. Her kan 180 personer bespises, og etterpå ha kaffe avec og danse.

I første etasje viser blankpussete kobberkjeler med all tydelighet Hansa Bryggeriers tilstedeværelse, og mikrobryggeriet har fem ulike ølsorter på menyen. Bardisken er ny og moderne i stål og glass. Gulvet i karakteristiske svarte og hvite fliser er nytt, men kopi av maskinhusets opprinnelige gulv. De gamle elektriske veggtablåene er pusset opp og har fått en synlig plass bl.a. oppe på den nye mesaninen. Hvitmalte murvegger med gamle grønne fliser nedert er renovert, og den gamle spiraltrappen i stål står som et monument til minne om svunne tider. Mørke flaskegrønne velourgardiner pryder de høye buevinduene. Møbler i mahognybeis understreker en enkel, røff industristil. Gamle svart/hvitt bilder gir en enkel dekor på veggene.

Andre etasje inneholder konferansesenter med plass til 150 mennesker som blir tilbudt kurs og konferanser i tillegg til en komplett kulturopplevelse.